Huize Voordaan is een pand met historie. In de 18e eeuw was er op deze plek al een landgoed met ‘heerenhuis’ Voordaan bekend. Tot twee keer toe werd het huis door een nieuwe eigenaar tot de grond toe afgebroken en opnieuw opgebouwd. In 1900 kreeg het zijn huidige vorm. Voordaan was het zomerverblijf van de familie Grothe, die in de winter in Utrecht verbleven aan de Nieuwe Gracht 32, een pand dat op dit moment bekend staat als Huize Cunera.

In de Tweede Wereldoorlog werd Huize Voordaan geconfisqueerd door de Duitse Weermacht, die er soldaten legerde. Na de oorlog bood het pand opvang aan kinderen die niet langer thuis konden blijven. Veel verzwakte kinderen uit de grote steden waaronder Rotterdam kwamen naar Voordaan om aan te sterken. Huize Voordaan werd Jeugdhuis Voordaan. Op een gegeven moment woonden er maar liefst 85 kinderen in het pand.

In de jaren 60, 70 en 80 bood Jeugdhuis Voordaan opvang aan kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. In1982 werd het ‘debieleninternaat’ omgedoopt tot ‘orthopedagogisch project leefeenheden – begeleidingsvormen voor jongeren met beperkte ontwikkelingsmogelijkheden’.

Eind jaren ’80 werd Jeugdhuis Voordaan gesloten. De opvang van kinderen in grote afgelegen tehuizen strookte niet meer met de nieuwe opvatting over goede jeugdzorg. Daarna heeft het pand jarenlang leeg gestaan.

In 2001 heeft EMC zich in Huize Voordaan gevestigd en is het pand in zijn oude glorie hersteld. Adviseurs gebruiken het pand als uitvalsbasis voor hun werk bij klanten. De prachtige vergader- en trainingsruimtes in Huize Voordaan worden sinds 2010 ook verhuurd aan andere organisaties. Huize Voordaan heeft tegenwoordig de functie van leer- en ontmoetingsplek.